بسمه تعالی
امام حسن عسگری علیه السلام زیارت اربعین را یکی از نشانه های مومن بر شمرده اند و هر قدم پیاده روی به سمت مزار امام حسین علیه السلام را یک حسنه و معادل با بسیاری از اعمال برشمرده اند، از سالها قبل بسیاری از مردم عراق و بالاخص علما که در نجف و حله و شهرهای دیگر سکونت داشتند پیاده از شهر خود حرکت می کردند و به زیارت سالار شهیدان مشرف می شدند، حجت الاسلام ابوترابی در خاطرات خود بیان می دارد که بیش از 100 مرتبه این مسیر را پیاده پیموده است.
با سر کار آمدن حکومت بعث به ویژه صدام ملعون پیاده روی اربعین کمرنگ تر شد اما پس از سقوط دولت بعث این پیاده روی ها بیشتر شد و از سال 1388 شتاب آن دوچندان شد و از سال 1389 زایرین ایرانی و سایر کشورها نیز در این مسیر به مردم عراق پیوستند به طوری که در سال 1392 طبق آمارهای اعلام شده شمار زایرین به بیش از بیست میلیون نفر رسید.از آن به بعد تا کنون هر ساله به خیل زائران حسینی در اربعین افزوده می شود…حتی زائرینی از ملیت ها و ادیان غیر شیعه و غیرمسلمان وارد این مسیر شده اند
در حال حاضر با توجه به راه های دسترسی به شهر مقدس کربلا چهار محور پیاده روی وجود دارد که به شرح ذیل می باشند:
1- محور نجف – حیدریه- کربلا:
این محور کوتاه ترین، پرترددترین، امن ترین و مشهورترین مسیر دسترسی نجف به کربلا و محور اصلی پیاده روی زایرین اربعین می باشد که از جنوب به شمال می باشد.
با توجه به این که عمده شیعیان عراق در جنوب این کشور قرار دارند این محور را به عنوان مسیر پیاده روی خود انتخاب نموده اند ، همچنین زایرین سایر کشورها اعم از ایران، پاکستان، عربستان و… نیز این مسیر را به عنوان محور پیاده روی خود انتخاب نموده اند.
این جاده به صورت دولاین رفت و برگشت بزرگراهی به طول 80 کیلومتر می باشد که از ابتدای آن در هر 50 متر یک میله در وسط جاده نصب شده است تا به عنوان نشانه ای برای مردم و زایرین پیاده باشد. این میله ها از عدد 1 تا 1465 از خروجی شهر نجف شماره گذاری شده اند( البته از میدان ثوره العشرین تا خروجی نجف 200 میله نیز شماره گذاری شده که پس از پایان آنها میله های اصلی آغاز می گردد)
در سمت راست این جاده تعداد زیادی حسینیه (موکب ثابت) وجود دارد و در ایام اربعین ، نیمه شعبان و … نیز تعداد زیادی چادر(موکب متغیر) در این مسیر برپا می شود و از زایرین پذیرایی به عمل می آید. همچنین در این جاده چندین درمانگاه و پست درمانی جهت درمان زایرین برپا شده است.
2- محور کوفه – سهله – کربلا:
این مسیر از کنار رود فرات می گذرد و قدیمی ترین مسیر دسترسی به کربلا و از نخلستان می باشد. در دوران بعث و خصوصا صدام که زیارت کربلا به سختی صورت می گرفت و پیاده روی اربعین ممنوع بود زایرین از این مسیر جهت پیاده روی استفاده می کردند و در حال حاضر برخی خواص از آن استفاده می کنند و کمترین تردد پیاده روی اربعین در آن صورت می گیرد.
3- محور بغداد – مسیب – کربلا:
این محور دومین محور پیاده روی اربعین به سمت کربلاست که کربلا را به بغداد و شمال عراق متصل می کند و شیعیان کاظمین و بغداد و دیالی و کرکوک و سایر شهرهای شمالی عراق از این مسیر جهت پیاده روی استفاده می کنند.
این محور نیز به صورت دو باند رفت و برگشتی است که بخشی از آن با میله ها شماره گذاری شده است ، این محور به علت عبور از شهرهایی چون لطیفیه و اسکندریه و … که سابقه حضور بعثیون و خرابکاران و.. را داشته از امنیت کمتری نسبت به محور نجف- کربلا برخوردار است و پیاده روی کمتری در این مسیر صورت می گیرد و برخی از ساکنان مناطق شمالی عراق برای پیاده روی به جاده نجف-کربلا می آیند و از آن محور پیاده روی می کنند.
4- محور حله – طویریج – کربلا:
این محور سومین محور دسترسی به کربلا می باشد و کربلا را به شرق عراق و مرز مهران متصل می کند اهالی کوت و حله از این مسیر جهت پیاده روی استفاده می کنند.
این محور یک جاده آسفالته رفت و برگشت است که بخشی از آن با میله های نشانه شماره گذاری شده اند و در ایام خاص اربعین و نیمه شعبان در اطراف آن موکب هایی جهت پذیرایی از زایرین برپا می شود.
دانلود نقشه PDF